Archief van wat langer geleden gepubliceerd nieuws en wetenwaardigheden over zeemanskoor 'de Brulboei'

Op 1 november organiseren de Brulboei en Eigenwijsze het concert "Met een lach en een traan".

Het belooft een mooie avond te worden met een grote variatie aan bekende liederen uit het repertoire van beide koren.

Donderdag 3 okober start de kaartverkoop.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de leden van beide koren en voor € 7,-- bent u vanaf 20:00 uur verzekerd van een fijne avond.

De deuren van De Rank (Lupinestraat 11 Nieuwegein) zijn vanaf 19:30 geopend.

 

Sommige leden van de Brulboei hebben naast hun inzet en activieten binnen het koor soms ook heel andere activiteiten die zeer de moeite waard zijn.
Zo ook Kees Sluys, Joke Nowee en Peter van de Mark.

Vrijdag 8 en zaterdag 9 november geven de Guitar Brothers & Friends hun laatste show in Hof van Batenstein in Vianen.
Veel mensen kunnen niet geloven dat dit de laatste optredens zijn, maar de broertjes Sluys zijn zo`n 8 maanden bezig, iedere keer weer, om dit op te zetten.
Ze wilden dit in 2013 één keer doen, maar zijn nu 7 jaar verder en elke keer weer doen ze het, want het blijft kriebelen.
Echter elke week weer sjouwen met trommels,versterkers,gitaren,keybords,piano en noem maar op, op een bepaald moment is dat klaar en hebben ze samen besloten dat dit hun ....Last Tour ......wordt.

De shows beginnen op vrijdag en zaterdag om 19.30 uur en op zaterdagmiddag  om 14.30 uur geven ze een besloten optreden voor de gehele dementenafdeling van Zorgspectrum, waarmee bij voorbaat al heel veel mensen een plezier wordt gedaan.

Zoals al gezegd zijn Joke Nowee, Peter van de Mark en Kees Sluys drie mensen uit de gelederen van de Brulboeien wil je ze nog 1 keer uit hun dak zien gaan, dan moet je op tijd aan kaarten zien te komen.
Bel Kees Sluys of klamp hem aan, mailen kan ook om kaarten te reserveren, die liggen dan klaar op jouw naam op de gekozen avond bij de entree.
Mocht je zijn telefoonnummer of mailadres niet hebben, stuurd dan even een bericht naar de webmaster via onze Contactpagina en de webmaster zorgt dat het bericht bij Kees terecht komt.
De kaarten betaal je dan bij de entreekassa van de zaal.
De zaal is steeds open om 19.00 uur en je wordt verwelkomd met muziek van de Donjongens die ook tijdens de pauze veel belende liederen ten gehore zullen brengen.
Na het eind van de shows blijft de bar gezellig open om samen nog wat te drinken.
Zoals al 7 jaar is ook dit jaar de entreer voor Zorgspectrum gewoon nog 5 Euro.
Dan krijg je koffie en een hapje en een drankje en.....de Broertjes Sluys.....
Met een beetje geluk neem je nog een mooie prijs mee naar huis want er is ook een grote loterij

Reageer zo snel mogelijk want......... VOL = VOL en na dit jaar is het echt over!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zaterdag 15 juni 2019 was het voor de tiende keer dat wij het Sluizenfestival organiseerden.
Hoewel de voorspellingen in eerste instantie wat minder gunstig waren, bleek op de dag zelf dat we (weer) het weer mee hadden en beschenen door een af en toe wat waterig zonnetje het publiek een droge, muzikale middag konden bieden.
Net als de jaren ervoor was het voor velen een feest van herkenning van gouwe ouwe en een kennismaking met een aantal nieuwere liederen.
De variatie die het popkoor Amazing bracht was een welkome afwisseling van de zeemansliederen van Eb & Vloed en De Brulboei.
Toeschouwers konden ook nog genieten van het spectaculaire optreden op het slappe koord van Sebastian Gumchung. (Een interview met hem is te lezen in het AD)
E
en bijzonder moment was voor veel Vreeswijkers en de koorleden de aanwezigheid van vicevoorzitter Bert Stekelenburg. Bert is de initiator van het Sluizenfestival en steeds de drijvende kracht geweest. Helaas moest hij dit jaar een stap terug doen i.v.m. een hersenbloeding. Vanwege het jubileum en zijn jarenlange toomeloze inzet werd dit jaar het festival aan hem opgedragen.
Zodra de vele foto's die gemaakt zijn beschikbaar zijn worden deze (uiteraard) weer geplaatst bij Fotoalbums.

Op zaterdag 15 juni 2019 zal voor de tiende keer het inmiddels traditionele Sluizenfestival worden georganiseerd.
Hoewel wij als Brulboei een belangrijke rol in zowel de organisatie als het optreden hebben,is een dergelijk evenement alleen mogelijk met hulp van velen die ons koor een warm hart toe dragen.
Naast de vele vrijwilligers van de diverse organisatie uit Vreeswijk, de medewerking van de gemeente Nieuwegein en andere instanties hebben we al jaren diverse koren mogen begroeten.
Voor dit lustrum hebben we ons verzekerde van twee koren. Welke koren dat precies zijn houden we nog even stil.
Voor de puzzelaars onder de lezers:
Het ene koorvoelt zich wel bij de getijden in de Oude Maas, het andere koor zal je verbaasd laten staan over de klanken die in Nieuwegein te horen zijn.
Naast de koren zijn we nog bezig met een zeer bijzondere act. Ook hierover hullen we ons nog even in nevelen.

Zodra alles in kannen en kruiken is, zullen we het programma op onze site (en op diverse plaatsen in Vreeswijk en omringende dorpen en steden) presenteren.

Als we 15 juni ook nog een beetje mooi weer krijgen, dan wordt het weer een dag om niet te vergeten.

"Theater Totaal", een professionele muziek- en toneelgroep voor mensen met een verstandelijke beperking bereidt zich samen met o.a. ons zeemanskoor voor op de voorstelling "Vogelvrij". Een weer heel bijzonder project wat gaat leiden tot een viertal uitvoeringen van een grote theaterproduktie die wordt opgevoerd op donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018. De plaats waar dit werk aan het publiek wordt getoond is de Museumwerf aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein-Vreeswijk. 
Op uitvoeringen vinden op donderdag, vrijdag en zaterdag plaats van 20.00 tot 21.30 uur. Op zondag is het optreden gepland van 15.00 tot 16.30 uur.

De entreeprijs voor bezoekers is vastgesteld op €12,50 p.p. 

Voor 65+ € 7,00 p.p. 

Zie voor uitgebereide informatie ook de website van Theater Totaal t.w. www.theatertotaal.nl

Met de gastkoren "Shantykoor Bravour" uit Woerden en het Nieuwegeinse popkoor "Amazing" vormde zeemanskoor "De Brulboei" een geweldig drietal. Het prachtige weer hielp natuurlijk mee aan een heel geslaagd festival. Het publiek was in grote getale aanwezig en genoot zicht- en hoorbaar van de afwisselende optredens. 

Maar ook de entourage, de prachtige sleepboot Harmke haaks op de twee pontons, midden in de benedenkolk van de Oude Sluis sprak tot de verbeelding. Voeg daarbij de  uitnodigende stoelen van de plaatselijke horeca en van de Brulboei zelf. Dat alles maakte het feest compleet.

Burgemeester Backhuijs gaf ook blijk van zijn betrokkenheid, evenals het enige erelid dat de Brulboei rijk is, Jo Beukes -oprichter en dirigent van het eerste uur- was aanwezig.

Veel dank uitte de voorzitter van het koor, Wim van Meeteren, aan de vele vrijwilligers die vooraf, tijdens en na het festival met vereende krachten zorgden dat alles weer tot in de puntjes geregeld was.

Speciaal werden natuurlijk ook de sponsoren van dit evenement geroemd: de gemeente Nieuwegein, de activiteitengroep Vreeswijk, de vaste groep sponsoren van de Brulboei ( Slagerij Koekman, Electrozaak Visser, verzekeringsbedrijf Hoogendoorn en autobedrijf Kooijman), maar ook de plaatselijke horeca, die de consumptiebonnen voor weinig geld ter beschikking stelden.

Op naar het tiende festival. Als het koor daartoe besluit, zal het worden gehouden op zaterdag 15 juni 2019. 

De oecumenische dienst, het tweede onderdeel van het zomerweekeinde, staat dan genoteerd voor zondag 16 juni 2019. 

Zie binnenkort de foto's van het Sluizenfestival 2018 op onze website onder de link fotoalbums!

De weergoden waren het zeemanskoor De Brulboei dit jaar zeer goed gezind. Goede, niet te warme omstandigheden bij het opbouwen en prachtig zonnig weer bij de uitvoering op zaterdag 17 juni. De Nieuwegeinse koren, die waren uitgenodigd, zorgden voor een goede mix van wat er binnen Nieuwegein zoal te beoefenen en dus ook zoals deze middag te beluisteren is. Het publiek was dan ook in grote getale aanwezig. Gezellige terrasjes vol en ook op de trappen van de sluiskolk was het aangenaam verblijven. Een hoogtepunt voor het jubilerende zeemanskoor wat het bezoek van burgemeester Frans Backhuijs. De nieuwe CD "Behouden Vaart" werd op originele manier binnen gevaren door modelschepen van de vereniging "Het anker". Behalve de burgemeester was het het ook bijzonder dat het enige erelid van de Brulboei, de voormalige voorzitter, dirigent en de initiatiefnemer, die 20 jaar geleden startte met een zevental vrienden aanwezig was. Met woorden van trots over zijn inmiddels heel groot gegroeide koor, overhandigde hij de eerste exemplaren aan respectievelijk de burgemeester en z'n opvolger, de inmiddels al weer 10 jaar functionerende dirigent Ton Mink. Te midden van alle aanwezigen werd het glas geheven met de wens dat het koor ook vanaf nu mooie tijden mag beleven. Het tweede gedeelte van het festival werd rond 17.30 uur afgesloten met een aantal heerlijke meezingers, die uit volle borst over het water schalden. Voor foto's van dit achtste festival  verwijzen we hier naar de link fotoalbums van deze website.

Op 2 september 2016 is het jaar waarin we ons 20-jarig jubileum vieren van start gegaan. Een groot feest in het Petanquecentrum in Nieuwegein was de eerste jubileumactiviteit. Samen met de partners maakten we er met hulp van de leden van de Petanque-vereniging een gezellige happening van.

Zo willen we in de loop van het seizoen een aantal activiteiten speciaal in dit jubileumkader plaatsen. Op vrijdag 4 november organiseren we een "Benefietconcert" in het Kerkelijk Centrum De Rank. De opbrengst van dit concert is bestemd voor het verzorgen van optredens voor instanties die geen geld hebben om ons optreden zelf te betalen. De eerste €250,- hiervan betaalden we alvast aan de werkgroep die bezig is met de vernieuwing van Fort Vreeswijk. Andere plannen zijn: een gezamenlijk concert met het fanfarecorps Sint Ceacilia in gebouw de Wiese in Schalkwijk. Aan ons eigen Sluizenfestival, op de derde zaterdag van juni (zaterdag 17 juni 2017), willen we een speciaal tintje geven. Waar we andere jaren zeemans- of shantykoren uitnodigden, willen we er nu een echt Nieuwegeinse happening van maken. Definitief is inmiddels dat de volgende koren onze gasten zullen zijn: mannenkoor Hearts of Holland Chorus; vrouwenkoor De Dolle Diva's en het dameskoor RefreshSing. (zie voor verdere informatie over het Sluizenfestival onder het kopje 8ste Sluizenfestival. De slotactiviteit van het jubileumseizoen wordt definitief georganiseerd op vrijdag 15 september met een gezellige avond voor de Brulboeiers en hun partners. Deze avond vindt plaats vanaf 17.00 uur tot ± 22.30 uur in de grote zaal van Kerkelijk centrum De Rank, Lupinestraat 11 te Nieuwegein. Het zal een gevarieerd programma zijn met allerlei muzikale actoiviteiten, lekker eten enz., enz.

Op zaterdag 17 juni 2017 wordt door ons koor De Brulboei voor de achtste keer het Sluizenfestival georganiseerd. Dit keer willen we alle gastkoren uit Nieuwegein uitnodigen. Het vrouwenkoor "De Dolle Diva's, het koor mannenkoor "Hearts of Holland" en het dameskoor "RefreshSing" hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. Het festival is een vast onderdeel van het ZOMERWEEKEINDE, dat ooit gestart is door de activiteitengroep Vreeswijk.

Het geweldige openlucht theater van de Oude Sluis, midden in het centrum van het oude dorp Vreeswijk, zal ook nu weer het decor zijn. Vanaf de trappen van de sluis en de kademuren zijn de optredens van de deelnemende koren fantastisch te zien en te beluisteren. Daarbij staan de vele stoelen van de rond de sluis gevestigde plaatselijke horeca-ondernemingen gastvrij voor u klaar. Ook de Spakenburgse visboer is weer aanwezig met z'n heerlijk gerookte paling, makreel, maar natuurlijk ook een verrukkelijk broodje haring. De koren die dit jaar aanwezig zullen zijn brengen ongetwijfeld iets bijzonders.

We zijn inmiddels volop in de weer om het programma in elkaar te draaien en ook de andere zaken vorm te geven om er weer een spetterend feest voor Vreeswijk, voor Nieuwegein en voor ver daarbuiten van te maken. Je kunt voor het dit jaar wel zeer afwisselende stukje muziek terecht langs de kades van de Oude Sluis tussen 13.30 en 18.00 uur. Halverwege de middag zal op spectaculaire wijze, de vijfde en waarschijnlijk laatste CD van de Brulboei "Behouden Vaart" worden gepresenteerd.

 

Tijdens de voorbereidingen was er nog nagedacht over extra publiciteit in de weken voorafgaande aan het gezamenlijk concert van Zeemanskoor de Brulboei en de Jostiband.
Al heel snel bleek dat dit niet nodig was en vrijdag 27 november stonden we dan ook in een uitverkochte zaal.

De combinatie van de Brulboei en de Jostiband beloofde een prachtige avond op te leveren en met tevredenheid (en lichte trots) kijken we nu terug op een zeer geslaagd concert.
Na afloop hebben we veel positieve reacties mogen ontvangen.

Veel mensen hebben foto's en filmpjes gemaakt en één daarvan willen wij graag met u delen.
Openingslied van concert op 27 november 2015

"We willen wel weer eens iets groots gaan doen", zo opperden een aantal leden van ons zeemanskoor. Het nieuwe Stadstheater De Kom heeft een prachtige zaal met 650 stoelen. Hoe krijgen we die allemaal bezet? Al pratend kwamen we op het idee om na ons zo succesvolle optreden met de Pletters (muziekgroep uit Nieuwegein voor mensen met een verstandelijke beperking) de Jostiband Nederland te benaderen.

Het enthousiasme bij alle betrokkenen was gelijk heel groot. Op vrijdag 27 november 2015 is er in de grote zaal van De KOM een gezamenlijk optreden van zeemanskoor De Brulboei en de Jostiband. We zijn druk bezig met de voorbereidingen. De avond begint om 20.15 uur en zal rond 22.15 uur afgelopen zijn. Gezien onze ervaringen bij de gezamenlijke repetitie op woensdag 3 juni jl. in Zwammerdam belooft het een grandioos gebeuren te gaan worden.

Kaarten zijn nog in beperkte mate te koop bij de theaterkassa van De Kom. Ook via onze penningmeester Rob Timmermans (tel. 030-6373091 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) zijn nog enkele kaarten te koop. 

De kaartjes kosten €17,50 (incl. pauzedrankje en garderobe) per stuk.            

 

 De Brulboei samen met de Jostiband op vrijdag 27 november 2015 in grote zaal van de Kom.

Ook in het voorjaar van 2015 is ons zeemanskoor deed ons zeemanskoor mee aan het zogenaamde 'Oral history project'. Op verzoek van de Stichting Kunst Centraal en de Stichting Landschap Erfgoed Utrecht gaven dit jaar weer 28 gastlessen in de diverse groepen 7 en 8 van basisscholen in vooral Nieuwegein-Noord.

Tijdens deze gastlessen, die ongeveer 45 minuten duren, probeerden we de leerlingen iets te vertellen over de geschiedenis van de scheepvaart. Hierbij speelden allerlei facetten van menselijk samenleven een rol. Op interactieve wijze probeerden we het een en ander duidelijk te maken. Vooral in de tijd van de zeilvaart was het natuurlijk heel belangrijk dat er aan boord werd samengewerkt. Vaak was een shantyman dan de aangever en deed het overige scheepsvolk wat hij aangaf. Om de moed er in te houden ging dat niet sprekend maar vooral zingend. Bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen, maar ook bij het binnenhalen van de netten of bij het lichten van het anker. Wat in het leven van een schipper en diens vrouw en kinderen veel betekende was het steeds weer opnieuw afscheid moeten nemen van man, van vrouw en van kinderen. De emoties liepen dan vaak ook hoog op. Verdriet bij het vertrek, maar ook grote blijdschap bij het weer binnen varen van de haven. Soms bleven schippers voor altijd weg en kregen dan een zeemansgraf. Gelukkig was het voor de varenden niet alleen maar kommer en kwel. Er werd aan boord maar ook in de havens die men aandeed veel plezier gemaakt met elkaar en met de plaatselijke bevolking. Liedjes over scharreltjes, over gebruik van alcohol, enz., maar ook over piraterij, enz., enz. werden veel gezongen. De 45 minuten vlogen ook dit jaar weer heel snel om.

Wat cijfers op een rijtje: 28 groepen van ± 25 leerlingen. We bereikten zo ± 700 leerlingen in de leeftijd van 11 en 12 jaar. Elke les waren we met 1 gitarist, 2 accodeonisten, 1 dirigent, 1 verteller en 5 leden met een hoge stem en 5 leden met een lage stem aanwezig. In totaal waren er dus ± 420 Brulboeiers in de weer om dit project te realiseren. 't Was geen last, het was vooral een lust om dit met elkaar en met de Nieuwegeinse scholieren te beleven.

Wil je meer informatie over deze gastlessen, neem dat contact met ons op via de contactadressen op de website.

Op zaterdag 13 juni 2015 stond ons zesde festival voor zeemans- en shantykoren op de agenda tijdens het zomerweekeinde in Vreeswijk. Plaats van handeling de benedenkolk van de Oude Sluis in hartje Vreeswijk. Een unieke lokatie, niet voor niets het "pareltje van Nieuwegein" genoemd. Naast het zeemanskoor uit Nieuwegein-Vreeswijk zelf, traden nog twee zeemanskoren uit de regio op. Nootdweer uit Zeist en de Vechtse Parlevinkers uit Maarssen. Om ongeveer 15.00 uur namen de Dolle Diva's uit Nieuwegein-Vreeswijk vormden de afwisseling tijdens dit maritieme geweld. Om ± 17.00 uur werd het festival afgesloten met een samenzang van alle toenn nog aanwezige koorleden. Het publiek, ook toen nog in grote getale aanwezig kon ook heerlijk de kelen smeren. We zien met heel veel plezier terug op een top-activiteit. Dank zeggen we hier graag aan de gemeente voor de subsidie die we ook dit jaar weer mochten ontvangen. Dank ook aan de medewerkers van de activiteitengroep Vreeswijk voor de soepele samenwerking bij het realiseren van dit feest.

We gaan op voor het zevende festival in 2016. Dat zal dan zijn op de derde zaterdag van de maand juni, d.w.z. 18 juni.

Kijk voor foto's op de website van de Brulboei www.debrulboei.nl

Op zaterdag 13 juni 2015 begint om 13.30 uur het zesde festival voor zeemans- en shantykoren. Plaats van handeling is opnieuw de benedenkolk van de Oude Sluis in hartje Vreeswijk. Een unieke lokatie, niet voor niets het "pareltje van Nieuwegein" genoemd. Om ± 17.00 uur wordt het festival afgesloten met een samenzang van alle aanwezigekoorleden. Hierbij wordt uiteraard ook het publiek van harte uitgenodigd. Rondom de sluis staan de stoelen van de plaatselijke horeca al gezellig voor u klaar en ook de trappen rons de sluis kunnen prima als zitplaats functioneren. Zo gauw we meer weten over de definitieve invulling van het programma, zullen we dit nieusbericht aanpassen.

Wat al wel vermeld kan worden is dat er ook dit seizoen weer wordt samengewerkt met de activiteitengroep Vreeswijk en de werkgroep "Oecumenische Sluizendienst". Deze wekgroep zorgt voor de organisatie van de open lucht kerkdienst op zondagochtend 14 juni 2015 tussen 10.00 en 11.00 uur. Ook vanaf de pontons in de Oude Sluis.

Het vijfde Sluizenfestival van de Brulboei werd een groot succes. Prachtige weersomstandigheden, twee heel goede gastkoren (Sootjevisch uit Zevenhuizen en Bravour uit Woerden) zorgden voor veel bezoekers en een fantastisch sfeertje. In totaal schatten we dat zo'n 1500 bezoekers de middag of een gedeelte van de middag hebben meegemaakt.

Bedankt gemeente voor de subsidie, de winkeliers voor hun bijdragen in de consumptiebonnen en IJssalon Luigi voor de verkoelende traktatie voor de basisschoolleerlingen en de leden van de Brulboei. Zie voor foto's de fotopagina van deze website.

Volgend jaar weer en op welke datum.???? We gaan ons er op beraden.

5e Sluizenfestival groot succes

Vanaf 1 april 2014 gaat ons koor op bezoek bij 27 groepen 7 en 8 van de basisscholen in Nieuwegein.
Dit gebeurt in samenwerking met Kunst Centraal en de Museumwerf Vreeswijk. Het koor bijt het spits af door gedurende een half uur de klassen van de verschillende scholen in Nieuwegein te bezoeken. Ze gaan vertellen over de verschillende liederen die de zeevarenden aan boord en aan de wal zongen. Echte werkliederen of Shanties om het werk aan boord bemakkelijker te maken. Liederen bij het hijsen van de zeilen, bij het halen van de netten, bij het laden en lossen, enz. De shantyman zingt voor en de overige bemanningsleden zingen de refreinen in de ritmiek van het werk.
Omdat de Brulboei zichzelf vooral ook presenteert als Zeemanskoor zullen de zeemansliederen over weemoed, over afscheid, over verlangen naar zowel de zee als het thuisfront de hoofdrol spelen. Met name ook de echte meezingers over liefde, drank en vrouwen staan op het programma.

Behalve dit alles is het de bedoeling van de Brulboei dat de leerlingen worden uitgedaagd zelf een nieuwe tekst op een bestaande melodie te maken en mee te dingen naar een prijs en naar het zingen van de klas tijdens het Sluizenfestival op 21 juni in de kolk van de Oude Sluis in Vreeswijk. Zie hiervoor ook de informatie over het Sluizenfestival zelf.

Historisch bezoek Koningspaar op 30 mei 2013

Het bezoek van het nieuwe koningspaar aan Vreeswijk op donderdag 30 mei 2013 werd een geweldig gebeuren. Voor de koning en de koningin,. Voor de bewoners van Vreeswijk. Voor de kinderen van de Willem Alexanderschool. En last but not least voor ons zeemanskoor De BRulboei. Een ruim 2½ uur durend optreden met een kleine veertig nummers schalde dankzij de geweldige geluidsverzorging van Hulskamp audio door het dorp. Er is een schitterende reportage van deze middag gemaakt door het bedrijf Promare o.l.v. Raymond de Jonge. Kijk hiervoor op www.promare.nl Klik de titel: "Veel bezoek webtv......" aan. Scroll vervolgens naar beneden voor de plug en klik deze vervolgens aan. Ruim 57 minuten kijkplezier.

Wil je deze beelden op DVD in je bezit krijgen, dan kan dat. In de Dagwinkel in Vreeswijk zijn ze voor de prijs van € 7,99 te koop.